นกกินปลีอกเหลืองที่บ้านเราปี 2559 (ตอนสอง)

  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options

ย่าเพิ่งเล่าตอนแรกไปเมื่อเดือนตุลาคมที่ผ่านมานี่เอง ครั้งนั้นจบลงตรงที่มีนกมาแอบดูรังของนกกินปลีที่เพิ่งถูกทิ้งร้างไว้ ย่าจึงคาดว่าอีกไม่นานคงจะมีผู้เข้ามาอาศัยแทนเจ้าของเดิม

เป็นจริงดังคาด พอวันที่ 24 ตุลาคม ย่าก็สามารถจับภาพแม่นกตัวใหม่ ที่กำลังมาสำรวจรังเก่ารังนี้ เป็นนกพันธุ์เดียวกับตัวเดิม คือ นกกินปลีอกเหลือง ตัวนี้ร่างผอมบางกว่าตัวแรกนิดหน่อย แต่ความยาวของช่วงตัวก็ไม่ต่างกันมาก คือ ประมาณ 4 นิ้ว  เธอหาของมาซ่อมแซมเพิ่มเติมรังเดิมอีกนิดหน่อย มีการลองเข้าออกปากรังเดิมด้วย

นกตัวใหม่นี้ได้สร้างสีสันน่าตื่นเต้นประทับใจ และแปลกใหม่ต่างจากนกเจ้าของรังตัวเดิมอย่างมาก ทำให้ย่าอยากบอกเล่าสิ่งที่ได้พบเห็น เป็นตอนที่สอง

หลังจากบินไปๆมาๆไม่กี่วัน ก็ได้เห็นเธอนั่งนิ่งและยื่นปากยาวแหลมเปี๊ยบออกนอกรัง คงเริ่มกกไข่แล้ว  ย่าปล่อยเธอตามสบายๆ ไม่แอบถ่ายรูปหลายครั้ง เหมือนครั้งที่ตัวแรกมากกไข่  ครั้งนี้แค่ยืนเมียงมองอยู่ห่างๆทางหน้าต่างข้างห้อง..นานๆครั้ง..เท่านั้น

จนถึง 19 พ.ย.  สังเกตเห็นว่าเธอเริ่มบินมาเกาะรังหลายครั้ง และเห็นปากเล็กๆแดงๆอ้าปากรับอาหารจากแม่...แสดงว่า ไข่กลายเป็นตัวแล้ว  ย่าจึงแอบถ่ายภาพ  แต่ได้แค่แม่นกบินถลามาเกาะรัง แล้วทำท่าสงสัยก่อนบินแว้บไปจากรัง ตามภาพข้างบนเท่านั้น จากนั้นย่าก็ไม่รบกวนความสงบสุขระหว่างแม่ลูกอีกเลย

อาทิตย์ที่ 27 พ.ย. ที่ผ่านมา ลมหนาวเริ่มโชยกระทบ mobile ที่แขวนอยู่มุมโน้นมุมนี้ เสียงดังกรุ๋งกริ๋งๆระรื่นหู

ขณะที่เดินเล่นรอบบ้าน ย่าเหลือบขึ้นไปมองที่หน้าต่างห้องนอนด้านที่มีรังนกห้อยอยู่  ใจหายแว้บ เพราะรังนกเอียงกะเท่เร่ น่าหวาดเสียว แต่พอดีเห็นแม่นกบินไปเกาะรังแล้วแว้บหายไป จึงอุ่นใจว่าคงจะไม่เป็นไร

อีกครู่เดียว ย่าเหลือบมองอีกครั้ง คราวนี้รังนกหายไปแล้ว จึงรีบเดินไปดูที่พื้น    เห็นรังนกหล่นคว่ำอยู๋ที่นั่น  ขณะที่ย่าก้มหยิบรังนกเพื่อดูว่าลูกนกยังอยู่ในรังหรือไม่ ก็เห็นนกตัวหนึ่งนอนนิ่งอยู่นอกรัง พอเห็นย่า เขารีบตะกุยตะกายขยับปีกหนีอย่างรวดเร็ว แล้วก็หยุดนิ่ง นอนตะแคง ขางอขยับไม่ได้

บังเอิญย่าพกโทรศัพท์มือถือมาด้วย จึงรีบถ่ายภาพเก็บไว้พร้อมกับคิดว่าจะช่วยเขาได้อย่างไรจึงจะดีที่สุด เพราะเคยทราบว่า ถ้าใช้มือสัมผัสตัวเขา จะมีกลิ่นมนุษย์ติดตัว แล้วพ่อแม่นกจะไม่ยอมเข้าใกล้ลูกเลย แต่ถ้าจะปล่อยให้เขานอนอยูที่พื้นโดยไม่ย้ายที่ คงไม่พ้นเป็นเหยื่อเจ้าแมวเหมียว

ในที่สุดจึงตัดสินใจใช้ใบไม้ใหญ่สองใบ ช้อนเขาขึ้นจากพื้น (นกพันธุ์นี้ตัวเล็กมาก ยาวประมาณ 3-4 นิ้วเท่านั้น) เขาขยับปีกพรั่บๆๆ  ย่าจึงจำเป็นต้องใช้มือครอบไว้เบาๆ ไม่งั้นคงหล่นอีกครั้งเป็นแน่

ค่อยๆวางเขาลงบนดินในกระถางต้นพุดที่อยู่สูงจากพื้นพอควร เขานอนกางปีกพร้อมบิน แต่ขาขยับไม่ได้...คงจะหักตอนที่รังนกหล่นจากชายคาชั้นสองของบ้านลงมาที่พื้น และนกตัวนี้คงจะบินออกจากรังไม่ทัน จึงหล่นมากระแทกพื้นด้านล่าง

ระหว่างที่ย่าหันไปหยิบรังนกเพื่อไปวางใกล้ๆเขา ก็ได้ยินนกร้องเสียงจิ๊บๆๆดังผิดปกติอยู่ตลอดเวลา เมื่อหันไปหาต้นเสียง ก็เห็นนกเล็กๆสองตัว บินวนไปมา แล้วก็โผเกาะกิ่งพุด เป็นระยะๆ บางครั้งก็บินมาเกาะที่กิ่งล่างใกล้ๆนกตัวที่นอนนิ่งอยู่

ถึงตอนนี้ย่ารีบเข้าบ้าน ไปยืนแอบอยู่ไกลพอควร เพื่อดูว่า เขาจะช่วยกันอย่างไร แล้วก็หาโอกาสถ่ายรูปจากกล้องในโทรศัพท์มือถือ  ใช้มือแหวกที่หน้าจอเพื่อให้เห็นได้มากที่สุด แม้จะไม่ชัดเหมือนถ่ายจากกล้องใหญ่ แต่ก็พอเห็นตัว

รูปนี้ย่าถ่ายนกทีละตัวที่เกาะกิ่งไม้ตัวละมุม แล้วนำมาประกอบกัน ให้พอนึกภาพออกว่า เขาแยกกันร้อง แยกกันเกาะกิ่งไม้ สูงบ้างต่ำบ้าง สลับกันไป แต่ขณะที่แอบมอง ไม่เห็นเขาลงมาถึงตัวนกที่บาดเจ็บนอนเลย

นี่เป็นภาพที่ตัดจากรูปใหญ่เพื่อให้เห็นภาพนกสองตัวชัดขึ้น  ย่าเดาว่า ตัวหนึ่งเป็นแม่ และอีกตัวหนึ่งน่าจะเป็นลูกที่บินแข็งและเก่งกว่าลูกอีกตัวหนึ่งที่นอนเจ็บอยู่

นกบาดเจ็บ พยายามขยับปีกพร้อมขยับตัวเป็นครั้งคราว ไม่ได้นอนนิ่งอยู่กับที่  เข้าใจว่าเพื่อหาที่ที่เหมาะกว่าเดิม

ย่าลองวางรังใกล้ตัวเขามากที่สุด หวังจะให้เขาขยับตัวมาเข้ารังจะได้ไม่ร้อน และไม่ถูก แมวหรือนกอื่นมารบกวน ตอนนั้นดูเหมือนเขาพอใจ

แต่ไม่นาน เขาก็ขยับตัวอีก จนกลายเป็นหันหลังให้รังซะแล้ว เลยปล่อยตามใจเขา ขณะถ่ายภาพนี้ เขานอนนิ่งๆ ดูแววตาเหมือนว่าพอใจกับท่านี้แล้ว

ย่าจึงเบาใจ เดินไปทำงานโน่นนี่ที่อื่น

เมื่อย่ากลับมาที่เดิมอีกที นกหายไปแล้ว เสียงนกร้องจิ๊บๆๆๆก็พลอยเงียบไปด้วย ดีใจมากๆ คิดว่า แม่กับพี่ คงหาทางหิ้วปีกนกที่บาดเจ็บ ไปอยู่ในที่ปลอดภัย เพื่อดูแลกันต่อไป

แต่ก็อดที่จะอยากรู้ไม่ได้ว่า เขาพากันไปอยู่ตรงไหน จึงเดินวนมองหาไปมา ก็ไม่เห็น....แต่...เอ๊ะ ตรงโคนต้นพุดที่เป็นซอกเล็กๆ  เจ้านกน้อยนอนหงายเห็นพุงเหลืองๆ  จึงหยิบรังมาไว้ใกล้ๆเขา แต่พอชะโงกไปมองอีกครั้ง เห็นเขาหายใจแผ่วๆ  ย่านึกถึงประสบการณ์ที่ผ่านมา หากปลาหงายท้อง อ้าปากผงาบๆ หมายถึงว่าเขาใกล้ตายแล้ว แต่เจ้านกตัวนี้ยังแข็งแรงอยู่นี่นา เขาคงดิ้นมาติดที่ซอกแคบๆนี้แล้วพลาดท่าหงายท้อง พลิกตัวกลับไม่ได้ เขาน่าจะได้นอนคว่ำพักสบายๆ เหมือนที่เห็นเมื่อกี้นี่นา

ย่าจึงพยายามหาทางช่วยให้เขาได้นอนคว่า พอเขาผงกหัวเห็นย่ากำลังเอื้อมมือไปใกล้ๆ เขาก็อ้าปากพร้อมเด้งตัวขึ้นมาเหมือนจะงับมือย่าทันที....ดีละ…ตอนนี้เขาอยู่ในท่าเหมาะแล้ว ย่าจะได้ไม่ต้องยุ่งกับเขาอีก ( เสียดายจริงๆไม่ได้ถ่ายรูปไว้)....

จากนั้นย่าก็ออกไปธุระนอกบ้านหลายชั่วโมง

กลับมาถึงบ้านประมาณสี่โมงเย็น   เห็นนกนอนนิ่งสนิทในท่านี้  มดเล็กๆมากมายคลานอยู่ที่ปาก  เขาจากไปแล้ว....ไปสู่สุคตินะลูก

สวมถุงมือแล้วก็หยิบเขามาใส่ในรังที่แม่กกจนเขาเติบใหญ่ เนื้อตัวยังอ่อนนุ่มอยู่ คงสิ้นใจก่อนย่ากลับถึงบ้านไม่นานนัก  ยามนั้นรอบข้างเงียบสงบ  ไม่มีเสียงนกจิ๊บๆ รบกวนหูเหมือนเมื่อเช้า

หย่อนเขาพร้อมรังลงไปในถุงพลาสติคสีขาวขุ่น นำไปใส่ถังขยะ  สะเทือนใจในเหตุการณ์ที่เกิดขึ้น แต่นี่เป็นธรรมชาติของสรรพสิ่งในโลกนี้...เกิดขึ้น..คงอยู่...แล้วก็...ดับไป

กลับมาที่เดิมอีกครั้ง คราวนี้มีเสียงดังจิ๊บๆๆอีกแล้ว  เพ่งหาต้นเสียงสักพักหนึ่ง ก็เห็นนกอกเหลืองแผงคอสีเข้มตัวพ่อ เกาะอยู่ที่กิ่งมะม่วง สูงใหญ่เหนือหัว

ที่กิ่งพุดซึ่งนกบาดเจ็บเคยนอนอยู่ แม่นกอกเหลือง ก็มาเกาะอยู่ แต่นกอีกตัวที่ย่าเดาว่าเป็นนกตัวพี่ ไม่ได้มาด้วย

ลูกของพวกหนูตัวนั้นเขาไปสบายแล้ว ไม่ต้องเป็นห่วงหาอาหารมาป้อนกันอีกต่อไป  ย่านึกในใจบอกกับพ่อและแม่ของนก

แหงนคอมองไปที่เพดานของชายคาห้องชั้นสอง แล้วใจหาย ไม่มีแล้วรังนกสวยที่ห้อยยาวอยู่ตลอดสามเดือนที่ผ่านมา

ย่าตั้งใจจะปิดฉากเรื่องนกกินปลีอกเหลือง ที่มาอาศัยกกไข่และเลี้ยงดูลูกๆ ที่ชายคาข้างห้องนอน ด้วยภาพชัดๆสวยๆของแม่นก (อกเหลืองไม่มีแผงคอ) และพ่อนก (อกเหลืองแผงคอสีน้ำเงินสวย) ที่ได้จาก google…ขอบคุณค่ะ

อย่างไรก็ตาม ก็มีเรื่องคาดไม่ถึงเกิดขึ้น!!.....

เย็นวันรุ่งขึ้น (28 พ.ย.) ขณะที่ย่ากำลังเรียบเรียงรูปนกเพื่อมาเล่าไว้ใน Diarylove…...พ่อนกกินปลีอกเหลืองมาเกาะเชือกเหนือเศษเสี้ยวของรังนกที่หลุดร่วงไปแล้วอยู่ครู่หนึ่ง พอเหลือบเห็นย่านั่งอยู่ในห้อง ก็รีบบินหายไป

ย่าเสียดายมากๆๆ...ที่ไม่ทันได้มีโอกาสถ่ายรูปเขา...  เพราะเป็นครั้งแรกในชีวิตที่ได้เห็นนกกินปลีอกเหลืองตัวผู้แผงคอสวยตัวเป็นๆอย่างใกล้ชิด (ห่างกันประมาณ 50 ซม. ) ทั้งๆที่ได้เห็นนกตัวเมียช่วงที่มาสร้างรัง กกไข่ และป้อนอาหารลูกๆมานับครั้งไม่ถ้วน ในช่วงสามเดือนที่ผ่านมา

นั่งขออยู่ในใจว่า ช่วยมาปรากฏกายอีกสักครั้งเถิด ย่าจะได้ปิดเรื่องของครอบครัวพวกเธอได้อย่างสมบูรณ์  ระหว่างนั้นย่าก็เตรียมกล้องไว้พร้อมใกล้ๆมือ

ไม่เป็นผล นั่งรออยู่ประมาณครึ่งชั่วโมง นกเจ้าก็ไม่โผบินกลับมาอีก...เหมือนเป็นภาพในฝัน ยากที่จะบอกเล่าให้ใครร่วมตื่นเต้นเหมือนเห็นภาพไปด้วย

เย็นถัดมา ( 29 พ.ย.) ขณะที่ย่ากำลังนั่งปั่นเรื่องนี้...สิ่งมหัศจรรย์เกิดขึ้นอย่างคาดไม่ถึงอีกครั้ง!!... บังเอิญเหลือบไปเห็นพ่อนก เกาะเศษเสี้ยวของรังนกที่เดิมเหมือนเมื่อวาน คราวนี้ย่าค่อยๆหลบ ก้มหยิบกล้องใหญ่ในลิ้นชัก

คลิกๆๆๆๆ  ได้ภาพชัดทุกอิริยาบถ ชั่วขณะหนึ่งที่เขาเกาะอยู่....ช่างสมใจตามแรงอธิษฐานจริงๆ

ภาพนี้เขายืดคอยาว... ตาสอดส่ายไปทางซ้ายมือ

ภาพนี้ตาสอดส่าย (มองหาลูก?) ไปทางขวา

แล้วหันไปทางซ้ายอีกครั้ง ตาสอดส่ายอยู่อึดใจหนึ่ง

แล้วประสาทสัมผัสที่ว่องไวเป็นพิเศษของเขา คงรู้สึกได้ว่ากำลังถูกจับจ้องอยู่ จึงหันมาสบตาย่า ไม่รีบบินหนีเหมือนเมื่อวาน ส่งสายตาเหมือนจะถามว่า “ ย่าครับ ลูกผมอยู่ไหน”

เมื่อไม่มีแม้แต่เงาของลูกให้เห็น  เขาก็เบือนหน้าไปทางซ้าย สอดส่ายสายตาค้นหาอีกอึดใจหนึ่ง....แล้วค่อยๆบินจากไป...ไม่ได้ทำท่าตกใจเหมือนเมื่อวาน

ขอบคุณจ้า พ่อนกแสนสวย วันนี้เจ้ามาปรากฏกายอีกครั้ง เหมือนมาลบคำสบประมาทที่ย่าเคยเขียนไว้ในตอนที่หนึ่งว่า ตั้งแต่สร้างรัง กกไข่ จนถึงการหาอาหารมาป้อนลูกๆ ไม่เคยเห็นพ่อนกมาช่วยแม่นกสร้างรังและเลี้ยงลูก ตามที่มีผู้เขียนข้อมูลบอกเล่าไว้เลย

เจ้าได้พิสูจน์ตัวเองแล้ว ว่าเป็นพ่อที่รักและห่วงใยลูกๆไม่แพ้แม่นก

สวัสดีและลาก่อนจ้ะ ไม่ต้องมาตามหาลูกอีกนะ เขาไปสบายแล้ว

     ............................. 

 Edited by yanid - 30 Nov 2016 at 22:34

Post Options Edit Diary   Quote yanid Quote wrote: 30 Nov 2016 at 11:41whn View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 26 Jun 2017
Posts: 81
Post Options Edit Comment   Quote whn Quote Direct Link To This Post Posted: 27 Jun 2017 at 07:36 - IP: 192.173.159.XXX

People from the day of nike max the world new balance began bos jersey to lunette ray ban pas cher enter adidas superstar the ralph lauren factory store countdown to death. instyler ionic styler She is not afraid oakley sunglasses cheap of pistons jersey death, los angeles clippers because in nike air max 2014 this coach factory outlet online life nfl jaguars can jordan release dates meet him, nike free shoes and his roche run love in rayban sunglasses this life, nba jerseys why should supra footwear the bcbg max azria teacher burberry asked about coach outlet online the air max shoes age? Even if he finally coach outlet left, relojes especiales she can live reebok strong. michael kors outlet online sale Greek nfl azcardinals in the university bottega veneta when hollister co the armani clothing school rolex replica is nfl patriots well-known nike.de rebellious nfl bears girls, everyone replica watches at burberry handbags arm's mcm bags length. Although nike free shoes her kobe bryant jersey name michael kors purses has coach black friday a hopeful soccer shoes word, cheap jerseys but nfl jerseys she never shop coach factory felt his life ray bans and longchamp outlet the coach factory online future giuseppe zanotti is hilfiger outlet promising, occhiali oakley because her new balance shoes parents north face jackets in her converse shoes childhood often coach factory outlet online quarreled cheap oakley in front salvatore ferragamo of nike mercurial vapor her, longchamp outlet always said jordans for sale that cheap michael kors either givenchy bags outlet because suns jerseys of her asics gel presence jerseys from china , They michael kors bags can be nfl vikings freed. softball bats On hermes birkin the adidas.se day longchamp of adulthood, pandora bracelets the oakley prescription parents wholesale handbags can not nike air force wait nike free 5.0 to divorce, ralph lauren outlet leaving rolex a watches living swarovski crystal fee wedding dresses uk to leave, and ferragamo shoes hope chrome hearts jewelry an air jordans adult burberry handbags was abandoned, nike air max 2015 or nfl lions never true religion hope nfl titans that air max 2014 she came to oakley this cheap oakley sunglasses world. nfl chiefs For gafas oakley all louboutin kinds cheap jerseys of complex nike huaraches emotions, ray ban outlet Greek nfl saints gradually nike tn requin become valentino shoes outlet cynical. hilfiger This day, orlando magic because the north face backpacks school ferragamo was levis outlet store caught up thomas sabo by the school ray ban wayfarer was over, swarovski but she did ray ban sunglasses outlet not care, nike air but replica watches the cheap true religion teachers said ray ban sunglasses she www.tommyhilfiger.nl was burberry uk no bcbg dresses tutor air max 2015 when barbour outlet the oakley black friday raging rage, lift louboutins the nike.com table, scared the michael kors bags teachers ralph lauren black friday quickly nike air max leave. true religion jeans women After oakley sunglasses outlet the anger michael kors of the mcm outlet Greek silence michael kors to fendi outlet online tears, hollister online shop deutschland then burberry outlet online a coach outlet sale voice with a pandora smile michael kors outlet online sale came, nike huarache "Why so angry? cheap glasses Is air max not timberland outlet worthy of such michael kors handbags a person polo ralph and rayban things the north face outlet angry?" swarovski jewelry Greek looked houston rockets up, lacoste polos the oakley sunglasses original womens hoodies is the same salomon schuhe school Man northface of burberry handbags the san antonio spurs times, swarovski and replica rolex this bad girl puma outlet store is cheap jerseys different, hermes outlet Xi timberland shoes is abercrombie the ray-ban sunglasses school marc jacobs handbags recognized Prince ralph lauren uk of barbour women jackets White converse Horse. See polo ralph lauren outlet this roshe run ridicule of dre beats their own people, oakley hope tory burch sale again mcm handbags raised nike roshe anger, baseball bats but north face pas cher in tommy hilfiger the other side woolrich outlet online to montre pas cher see the michael kors v?skor fleeting lonely expression jimmy choo after the the north face silence. Two nfl redskins people beats by dre did not beats by dre speak, iphone 5 cases so quietly michaelkors.com looked at flat iron each pandora other, a nike store strange nop jerseys feeling pandora rings at nfl falcons this dsquared2 jeans time michael kors in michael kors the oakley outlet online hearts of two burberry sale people budding. adidas.de From michael kors australia that day on, vans schuhe two gsw jerseys people seem longchamp handbags to have ray ban a kind of fidget spinner sympathetic feelings, often portland trail blazers contact burberry each juicy couture other. baseball jerseys Slowly two people closer coach black friday and coach outlet closer, timberland homme became a tommy hilfiger outlet stores lover. replica handbags Graduation memphis grizzlies of air max 90 the michael kors outlet online day, Xi long champ suddenly the north face Greek to dallas mavericks jersey marry, north face outlet at ray ban sunglasses first prada Greek michael kors outlet online some hesitation, hugo boss outlet but Xi prada outlet said: omega watches "I polo ralph lauren want ralph lauren outlet to salvatore ferragamo be your kate spade outlet sun, new balance give you hope, converse outlet give nfl giants you replica watches light, ralph lauren tracksuits give you warm." marc jacobs outlet It katespade outlet is ralph lauren online this nike roshe sentence touched nike air max the polo ralph lauren outlet online Greek, Promised swarovski Xi's michael kors outlet online proposal. jerseys from china Originally also worried air jordan that the burberry bags outlet parents christian louboutin would burberry online shop be coach factory outlet online opposed to rayban Xi, shoes on sale did not michael kors purses expect oakley Xi ray ban sunglasses and nike outlet their nike air max own roshe run similar asics experience, nfl browns so nfl raiders that Greece ray ban black friday is nfl 49ers more determined adidas neo to be adidas together nfl packers with coach purses Xi. air jordan shoes They oakley outlet work cheap ray ban hard to kanye west shoes make money, want philadelphia 76ers jersey to build michael kors their nike outlet store own nike mercurial home celine handbags with michael kors handbags their own coach outlet efforts, although nfl texans life nfl colts and bottega work hogan so clothing websites that hollister they are louboutin very tired, red bottoms but burberry handbags they ray ban outlet feel huaraches the designer handbags unprecedented coach outlet happiness. nfl rams This sac jerseys year, Greek cleveland cavaliers jerseys inadvertently that two ray ban people nba jerseys have calvin klein committed true religion outlet this prada handbags year, Tai Sui, tommy hilfiger online shop specifically polo ralph lauren outlet to coach handbags outlet Xi cheap jerseys put polo ralph lauren on polo outlet online the michael kors bags "Fengrong celebration" nfl jets pendant, hogan shoes outlet but utah jazz Xi ed hardy clothing refused, but soccer outlet online the pendants worn on the chicago bulls neck nfl steelers of hope, and said tommy hilfiger his thomas sabo uk own michael kors outlet days, jimmy choo shoes Do ralph lauren uk not worry, zapatillas nike hope also dsquared2 shoes do michael kors handbags not lunette oakley pas cher force louboutin shoes him. nba jerseys However, the air max 95 sudden death of cheap nike shoes a vans outlet disease took barbour mens jackets away mont blanc pens the cheap true religion life of cheap basketball shoes Xi, timberland boots so roshes that the Greek and then the free run last hermes bags side of the days nfl seahawks of vibram shoes heaven and earth forever. cheap oakley The heartbroken want barbour women jackets to adidas sneakers follow Xi, hollister clothing store but converse chucks she versace shoes outlet did michael kors outlet not mbt shoes outlet do ray ban zonnebril the michael kors bags last true religion jeans outlet thing, but kate spade to keep up with nfl chargers the juicy couture clothings mood to adidas shoes continue iphone 4s cases to work adidas shoes outlet hard prada outlet to polo ralph lauren get nike air force early babyliss to buy longchamp black friday the house they ralph lauren shirts always nike free run wanted. A cheap eyeglasses few nfl dolphins years later, pandora jewellery when Xi indiana pacers stood in her new balance house, nfl bengals she smiled toronto raptors and said to himself: nike outlet "Xi, cheap oakley sunglasses you see scarpe hogan it? Our ralph lauren polo dream to burberry outlet online achieve knicks jerseys ... ..." nike.se I think hollister kids back ralph lauren to the michael kors black friday day vans shoes of death, air max she nfl cowboys is coach factory outlet online not nfl bills Afraid kevin durant shoeskobe bryant shoes of barbour mens jackets death, ua stephen curry but ralph lauren not supra shoes love russell westbrook jersey Xi, longchamp taschen but ralph lauren she philipp plein clothes knew that burberry outlet Xi would nfl cfgcfgcpanthers not oakley sunglasses outlet want her to celine black friday do denver nuggets such a designer handbags stupid thing, so fake rolex she uhren chose ray ban sunglasses to jerseys from china use ecco women shoes the work mizuno running shoes of the north face numb plein outlet themselves, giuseppe shoes to air jordan retro achieve their common nfl eagles dream efforts. michael kors bags In washington wizards this life, hope nike outlet to ray ban sbocco live mia jersey alone nike online in this free running house, even minnesota timberwolves Xi's pandora share to ralph lauren outlet online live nets jersey together. nike air max Many people north face think she puma is cheap oakley sunglasses doing silly, burberry outlet online but she oakley sunglasses does charlotte hornets jersey not michael kors bags feel beats audio that longchamp you coach outlet online can love this prada sunglasses life hollister with Xi, nike.dk why mcm bags do you nfl ravens want nfl buccaneers to talk about kate spade outlet online it? She swarovski australia hopes nfl broncos that chi hair time new balance store can be christian louboutin shoes faster, make louboutin outlet her early cheap michael kors and jordan shoes Xi milwaukee bucks together, no mcm backpack outlet longer nike air separate

coach bags
Back to Top
Generalgoods View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 19 Jul 2017
Location: good
Posts: 14
Post Options Edit Comment   Quote Generalgoods Quote Direct Link To This Post Posted: 19 Jul 2017 at 18:08 - IP: 182.186.195.XXX
Popular home business and lending magazines will and your business interest in lots of ways. It will conduct researching the market, or help keep new with software strategies, or offer tips and additionally tactics on how to handle your home business. www.myfinancemag.com 

With lots of the innovative production happening you can find and all the economy it is very important that debt training have to be available just for professionals on the financial sphere. www.ThefinancialTraining.com 

The phase is which usually personal spending habits do want some succeed, but, perfection isn't desirable. Various of people involved in the processing for the various transactions every one of us generates with regard to our capital lives. www.maydayfinance.com 

The lending conferences address your global of issues on the topic of financial situations. It comes with several divisions and these things branches have ones own issues, trouble, and developments that should be discussed.www.thefinancely.com 

The reason is it will not be worth it for those financial planners to take the these low-net-worth all those as prospects considering lots of the paperwork, regulating scrutiny, repeat education, or costs to shell out their vendors, licenses, as well fees.www.ThefinancialDeals.com 

The Titanic for the US country's economy and for the personal finances for the American home is compromised in the same way - the ideal lifeboats.www.titansfinance.com 

One fashion to do this really is by looking the advice from the fiscal fx broker, together, not likely separately. These debt managers succeed alongside you to ultimately produce correct financial prey, and also offer support for accomplishing any financial dreams.www.adviceaboutfinance.net 

It is as well important to make a financial agent, who will draw you to find the best permitting rates dependent on your your own circumstances. Many retired people are missing an easier retirement's income resulting from an illogical process of shopping around for annuities.www.financefuture.us 

The unfortunate truth is that, although the wealthy are usually immediately associated with finance, a regular people are normally the a large number of affected the moment extreme changes on the financial country happen. The stock exchange crash about 1929 is mostly a prime occasion of ways drastically debt upheavals may well effect everyone in the area. www.financematter.us 

Project financing is mostly a matter about numbers. You need to able to make sure you concretely say what you should need to set up your business interest and generation your unit. Think with what your needs would be and use a list and number to what you will want to buy.www.financeproject.us 

Most certainly, linear source of income streams can be reliable, but these are limited just by time and additionally talent. Once we progress with life, there is a great like to have more sparetime but just want to maintain this previous lifestyle and also improve the software.www.financialincome.us 

So exactly what is the alternative? More finances is never an answer to debt stress, even though everyone concludes while they are having financial trouble. Often most people think they really want a cutting edge job or possibly better activity which sends more. www.financialproblem.us 

Even though it round this is exactly to visit a reliable finance supplier. There are a large number of in your local high lane. Not sole can individuals change your income for you will instantly, however, many also charge little commission for those transaction. www.localfinance.us 

Government Internet business Loans - Visit or possibly call a reliable business local library or governing agency. You’re able to apply about the local, assert, and country wide level to acquire the money it's good to commence and additionally grow your business interest. www.smallfinance.us 

Next identify their heritage and today's projects applications they been employed by for any maximum gratification. It is really important to determine their doing business area plus the experience and additionally their line of business of practise. Hire all the designers this kind of tool give the maximum output consistent with your desires and needs of receiving luxurious and additionally cost quality quality rooms designing and additionally decoration.www.InteriorsDream.com 

Numerous higher certification plumbing modules include port system, waste and additionally drain easy-guide classes -- one suitable non commercial and a second for in a commercial sense made usages.www.gloucesterplumbing.net 

People just want to wear individuals. This is a factor that can read well for use on your company additionally. It shouldn't matter for everybody who is a plumbing company, a eating venue owner, or possibly an THE SOFTWARE consulting stable. Anyone can capitalize on good type.www.batonrougeplumber.org 

If you’re able to do this approach, you cannot need to put money into SEO or possibly pay-per-click. What you want to do is keep quality writing articles on daily basis, and equally not research a rediculous amount of about another sort of auto insurance plans via the web to prevent "Copy Scape"www.thelandscapeguys.org 

So far however these are only several home improvement 123 ideas useful to get sensible of what the latest trend for the year may be. There really are other types of information useful in order to know other home improvement 123 and LEARNING TO MAKE ideas.www.homeimprovementideas.us 

Generally, it is not actually the giant, bright ideas which might make you will money. Is it doesn't small what count. These small to medium sized things feature saving people a lot of time in most of the daily chores. That is the reason why there are a great many residential housecleaning jobs attainable even within the recession. www.hosueideas.us 

Beach family home decor comes with many inspiring and wonderful designs which make any place a hawaii's warm paradise. There are a number unique items accessible to every room on the town from the restroom to your kitchen.www.housedecor.us 

Gift baskets are usually versatile and sure to leave any expectant or new mother delighted. Today, there are lots of them that are you can find. However of you want to create your own gift basket, it would be a thoughtful idea as welldiymotherhood.net 

Life will run smoothly when we establish systems and routines for things, but the problem comes when things run too efficiently and we become blinded to any ideas, choices or that sit outside of our routine. All the stuff we do everyday becomes standard, runs on auto-pilot and becomes our whole world. broadautomotive.com 

As said, the devil is in the details, and there is no standard application to apply to all situations. Deciding what to do and what to delegate, and how to best integrate with the auto dealer's current systems to reduce disruption, is the key. Don't dispose of the baby with the bath water but expecting different results from the same action is a good definition of insanity. guessautomotive.com 

It is rather easy today to find a speedy car insurance quote to help you find the right insurance for you. Quite simply, in the past you had to call the company and talk to an agent, which could often times take hours on end.myspeedyauto.com 

Some auto scrubbers from other major manufacturers can be difficult to fill and empty. An automobile scrubber recovers dirty water from the floor after the pump has thoroughly wet a floor and scoured it. Two large tanks in the Champ accommodates both of these systems with ample storage for solution resulting in reduced fill ups.autochamp.us 

Created by Mark Dulisse, Short Codes Deluxe is in fact a plug-in that incorporates all the tools want and desperately need to create pages and turn into one of the most successful internet marketers. autodeluxe.us 

Styling cues are also used to prompt recognition of a particular model to other product lines of the same brand. The cues add the curve of the roofline, the distinct design of the grille, as well as the shapes and lines of the vehicle.autodesign.us 

The main duty of an automotive experts is to supply specific knowledge based on either field perspective or scientific theory. They give testimony on the basis of having witnessed a lot of accidents and come across detailed evidence. automotiveexpert.us 

With such a historical background and modern outlook, no wonder these cars are viewed posh and expensive in their class. If you own a Merc, you own a part of a fabulous culture and tradition that is typically Mercedes-Benz.poshauto.us 

ADSADSA
Back to Top
DiaryLove.com
Post Comment (Register User Only)
diary : yanid
เที่ยวรัสเซียปี 2560- ตอนที่ 5(จบ) The Hermitage [0/108]
นกกินปลีอกเหลืองตกสวรรค์ [2/111]
เที่ยวรัสเซียปี 2560- ตอนที่ 4 Peterhof [1/136]
เที่ยวรัสเซียปี2560- ตอนที่3 St.Basil's Cathedral [1/69]
เที่ยวรัสเซียปี2560- ตอนที่2 ดอกไม้ในมอสโก [1/58]
เที่ยวรัสเซียปี2560 - ตอนที่1 ภาพรวม [1/68]
เปิดกล้องส่องนกที่บ้าน [1/50]
ชมสามอุทยานประวัติศาสตร์มรดกโลก( 4/4) [2/659]
ชมสามอุทยานประวัติศาสตร์มรดกโลก (3/4) [2/595]
ชมสามอุทยานประวัติศาสตร์มรดกโลก (2/4) [1/471]
ชมสามอุทยานประวัติศาสตร์มรดกโลก (1/4) [2/211]
ภาพ ‘หยดพระเสโท ’ [2/290]
นกกินปลีอกเหลืองที่บ้านเราปี 2559 (ตอนสอง) [2/325]
ทำความรู้จักกับ “ปีกสวย พันสี...ที่ภูพิงค์” [2/246]
ทำความรู้จักกับ "ติโต" [1/153]
พุทธธรรมในคำสอนของ 'พ่อ' [1/263]
นกกินปลีอกเหลืองที่บ้านเรา ปี 59 [1/492]
กรุงเวียนนา...เดินๆๆเพลิดเพลินใจ [1/138]
พระราชวัง Schonbrunn –กรุงเวียนนา [1/129]
สาระสำคัญของแก่นพุทธศาสน์ ตอนที่ 4/4 [0/144]
สาระสำคัญของแก่นพุทธศาสน์ ตอนที่ 3/4 [1/211]
สาระสำคัญของแก่นพุทธศาสน์ ตอนที่ 2/4 [1/148]
สาระสำคัญของแก่นพุทธศาสน์ ตอนที่1/4 [1/506]
โบสถ์กระดูก ( Ossuary) ที่ Sedlec [1/232]
Prague Castle ..พลาดไม่ได้เมื่อไป Czech Republic [1/195]
แวะ Hluboka ก่อนไป Prague [1/168]
Five Fingers...มีเซอร์ไพรซ์ [3/232]
เหมืองเกลือเก่าแก่ที่สุดในโลก [1/288]
Hallstatt 2016 [4/281]
Konigsee Lake (ทะเลสาบโคนิคซี่ ) [1/384]
แก่นพุทธศาสน์...ความว่าง 2/3 [1/307]
แก่นพุทธศาสน์....สรุปสาระสำคัญ 1/3 [1/614]
ไปอินเดียปี2559(8)-ตอนจบ...เดลี และ อัคระ [1/405]
ไปอินเดียปี2559(7)-สาวัตถี..เมืองเศรษฐีแต่เก่าก่อน [1/486]
ไปอินเดียปี 2559 (6) ลุมพินี..ถิ่นนี้ของเนปาล [3/569]
ไปอินเดียปี 2559(5)- กุสินารา..หมอกหนา เมตตาเด่น [1/404]
ไปอินเดียปี 2559(4)- พาราณสี..ล่องคงคา.. [2/570]
ไปอินเดียปี 2559 (3)- พุทธคยาพลาดไม่ได้ [2/835]
ไปอินเดียปี 2559 (2)-เตรียมรับปัญหา [2/2644]
ไปอินเดียปี 2559 (1)-ไปทำไม [2/447]
ทดลองกล้อง Sony DSC-RX100 IV [0/313]
เที่ยว Glasgow เมืองโก้หรู – สก๊อตแลนด์ [0/1042]
เที่ยว เกาะ Skye กับ ปราสาท Eilean Donan แดนวิวสวย [0/346]
เที่ยว Dunkeld เดินเล่นสบายๆ - สก๊อตแลนด์ [0/293]
เที่ยว Blair Castle ปราสาทสีขาว – สก๊อตแลนด์ [1/395]
เที่ยวพระราชวังโฮลี่รู้ด วันฝนโปรย - สก๊อตแลนด์ [0/295]
เที่ยว ปราสาทเอดินเบอระ- สก๊อตแลนด์ [0/315]
ชมชุมชนริมน้ำจันทบูร [1/677]
สวนศรีนครเขื่อนขันธ์ กับ โครงการสวนกลางมหานคร [2/1347]
แวนโก๊ะ และ ภาพวาดที่เชื่อมโยงกับสุขภาพ [2/1847]
แวนโก๊ะ กับ ดอกไม้ [0/3501]
แวน โกะห์ กับ ดอกทานตะวัน [2/13565]
พระนางตารา ( TARA Goddess) [4/920]
เหตุสมควรโกรธ....ไม่มีในโลก [3/213]
อานุภาพและกับดักของวิปัสสนา [2/186]
อานุภาพของสมาธิตามธรรมชาติ [1/157]
วิธีคิดเพื่อละการยึดถือในความมีตัวตน [1/174]
อานุภาพของสมาธิและปัญญา [1/159]
ศีล สมาธิ และ ปัญญา [0/205]
ความยึดมั่นถือมั่น [0/140]
ศีล-ธรรม-การเห็นแจ้งในไตรลักษณ์ [0/151]
หลักพุทธศาสนาขั้นสูงสุด และการเข้าถึง [0/185]
สาระสำคัญของคู่มือมนุษย์ฉบับสมบูรณ์ [0/564]
คู่มือมนุษย์-ใช้เวลา 20 ปี กว่าจะอ่านจบ [0/308]
นกเขาชวาที่บ้านเราปี 2558 [0/342]
เที่ยวเมืองลูบลิยาน่า (Ljubljana)...ก่อนกลับไทย [0/430]
เที่ยวถ้ำโพสตอนย่า....อายุนับล้านปี [0/324]
ไปเบลด(Bled)..เมืองตากอากาศยอดฮิตของSlovenia [0/1226]
เที่ยวซาเกรบ (Zagreb)…เมืองหลวงของโครเอเชีย [0/485]
เที่ยวพลิตวิเซ่ (Plitvice)..น้ำตกๆๆๆ..งามมวากก.. [4/530]
เที่ยวเมืองซาดาร์ (Zadar)...ที่ย่าช้อบชอบ [2/536]
ไปซีบีนิก (Sibenik)คลิกๆๆหน้าคน [2/431]
สบายๆในเมืองสปลิท (Split) [2/856]
เที่ยวเมืองโทรเกียร์ (Trogir) [2/497]
เที่ยวเมือง ดูบรอฟนิก (Dubrovnik) [4/1427]
ปราสาทสัจธรรม ณ 1 พค. 57 [1/677]
สอ เสถบุตร ในมุมมองของภรรยาคนสุดท้าย [1/3780]
ตื่นรู้ที่ภูหลง(ฉบับย่อ) – ตอนจบ [0/454]
ตื่นรู้ที่ภูหลง(ฉบับย่อ) - ตอน6 มองไกล เห็นกว้าง [0/361]
ตื่นรู้ที่ภูหลง(ฉบับย่อ)- ตอน5-เหนือตัวตนพ้นสมมุติ [0/669]
ตื่นรู้ที่ภูหลง (ฉบับย่อ) - ตอน 4.ส่องกระแสธรรม [0/347]
ตื่นรู้ที่ภูหลง(ฉบับย่อ) – ตอน 3 ปลูกสติกลางใจ [2/461]
ตื่นรู้ที่ภูหลง (ฉบับย่อ) – ตอน 2.พ้นบ่วงมาร [2/472]
ตื่นรู้ที่ภูหลง (ฉบับย่อ)-ตอน1 อยู่กับความรู้ตัว [2/635]
กรรมฐาน [6/893]
บวชที่บ้าน – ภาคปฏิบัติ [6/515]
บวชที่บ้าน – ภาคทฤษฎี [11/777]

[ ชมทุกตอน ไดอารี่ ของ yanid ]
[ All yanid diary ]

July 2017
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


เขียนไดอารี่ | หน้าแรกปรับแต่งไดเลิฟฯThis page was generated in 0.117 seconds.